Maszynka do mielenia miesa wilk uzywana

https://www.grupa-wolff.eu/elektrotechnika/puszki-rozgalezne-skrzynki-zaciskowe-wykonaniu-przeciwwybuchowym/Puszki rozgałęźne i skrzynki zaciskowe w wykonaniu przeciwwybuchowym | GRUPA WOLFF

W pewnych zakładach gastronomicznych zachodzi potrzeba rozdrabniania mięsa mrożonego. Wówczas należy wyposażyć się w konieczne do tego sensie urządzenie, zwane wilkami. Takie wilki to zupełnie sporych rozmiarów maszyna elektryczna, która korzysta wielki wlot do wrzucania ciała w role zamrożonej, a wewnątrz jest urządzenie dostarczające do jego szatkowania na niższe części.

Pracę tę odbywa się dzięki dobremu naciskowi na zamrożone mięso. Jak wiemy, mrożone materiały są co prawda twarde, jednakże nie wymagają jako takiego krojenia ostrym nożem - rozpadają się na krótkie części pod wpływem silnego uderzenia lub nacisku. Właśnie tak dzieje się z mięsem w wilkach, którego działanie oparte jest na identycznej zasadzie co chodzenie maszynki do mielenia mięsa.

Wilki do mięsa mrożonego wykonane stały z tematów znacznie dużej klasy, zdrowych i zdrowych, mało wrażliwych na zniszczenie mechaniczne. Służą one do rozdrabniania twardej materii, a zatem ich budowa wymaga być mocniejsza, niż to, co traktują one rozdrabniać. Wilki do gastronomii przeważnie wykonane są z żeliwa, które to tworzywo gwarantuje wytrzymałość urządzenia. Stanowią one zasilane elektrycznie, a koszt takiego dania to jakiś półtora tysiąca złotych w specjalistycznych sklepach z wyposażeniem gastronomicznym. W sukcesie przedsiębiorstw garmażeryjnych stanowi toż jednak wydatek konieczny, bowiem w takich warunkach bardzo często zachodzi potrzeba rozdrobnienia mięsa uprzednio zamrożonego, a dalej właśnie tak zmielonego poddawania obróbce termicznej. Dodatkowo, w wybranych przedsiębiorstwach, na przykład przetwarzających mięso, dzieli się je w istot zamrożonej, a potem pakuje do określonych folii, ponieważ rozmrażanie mięsa, żebym je zmielić, a następnie znów zamrozić jest sprzeczne ze standardami sanitarno-epidemiologicznymi. Do cięcia nowego lub rozmrożonego mięsa bierze się kilka inne maszynki, przeznaczone tak do mielenia mięs miękkich, ich propozycja i granie w ruchu z tym podobnie są inne. Wilki do ciała mrożonego to zawsze maszyny o względnie wysokich gabarytach, dlatego więcej nie znajdują użycia w swoich warunkach.